Ansökan till Helsingfors Räddningsskola
Ansökan avslutades den 10 januari 2025. Kom ihåg att läsa igenom ansökningsguiden noggrant och boka tid för testerna i urvalsprovet i god tid. Till urvalsprovet hör bland annat en hälsokontroll, muskelkonditionstester, Cooper-löptest, simtest och fobitester.
Ansökan avslutades den 10 januari 2025.
Ansökan var öppen från 29.11.2024 till den 10 januari 2025
Ansökan avslutades den 10 januari 2025.
I augusti 2025 startar två kurser, en på finska och en på svenska. Börja träna inför de fysiska testerna i god tid, så att du är i toppform i januari och februari. Varje sökande ska också gå på en hälsokontroll på egen bekostnad, som den sökande bokar tid till själv. Anvisningar för tidsbokningen meddelas på den här sidan senare.
Studierna för räddningspersonsexamen tar 1,5 år. Examen ger behörighet för tjänster som räddningsperson eller brandman. De utexaminerade räddningspersonerna har mycket goda sysselsättningsmöjligheter.
Ansökan till räddningspersonsutbildningen har flera skeden. De centrala skedena i ansökan beskrivs i tabellen, som uppdateras närmare ansökningstiden.
Läs mer om de olika skedena i ansökan
-
1. Kontrollera att du är behörig att ansöka enligt urvalsgrunderna
Genast.
-
2. Boka tid och gå på en hälsokontroll och delta i muskelkonditionstestet i god tid
Boka tid genast, senast 30.1.2025. Utför detta skede så fort som möjligt, senast 13.3.2025.
-
3. Boka tid och delta i cooper-, sim- och fobitester
Tidsbokningen öppnar 29.11.2024 kl. 9.00 och stängs 10.1.2025 kl. 16.00. Tiden bokas med en kod (Palvelutunnus) som du hittar längst ner på den här sidan (Ansökningsguide, punkt 3).
-
4. Skicka in den elektroniska ansökningsblanketten och bifoga de bilagor som behövsSkicka dem senast 13.3.2025 kl. 16. En länk till ansökningsblanketten läggs till här 14.2.2025.
-
5. Boka tid och delta i lämplighetsbedömningen
Anvisningar för tidsbokningen meddelas senare.
5.1 Individuella uppgifter
24–28.3.2025. Utförs på distans via dator, testtid ca 2,5 h.
5.2. Intervjuer och gruppuppgifter
7–11.4.2025. Plats: Helsingfors Räddningsskola, längd ca 5 h.
-
6. Du får information om det villkorliga antagningsresultatet
21–25.4.2025. Resultatet meddelas till alla som deltagit i skede 5.2.
-
7. Ge tillstånd till säkerhetsutredning
Anvisningar skickas separat.
-
8. Du får information om det slutgiltiga antagningsresultatet
Det slutgiltiga resultatet meddelas genast när säkerhetsutredningarna är klara.
ANSÖKNINGSGUIDE FÖR EXAMEN FÖR RÄDDNINGSPERSON 2025-2026
Den här anvisningen beskriver skedena i ansökan och studerandeantagningen till de kurser för räddningspersoner vid Räddningsskolan i Helsingfors som börjar i augusti 2025. Vi söker både finsk- och svenskspråkiga studerande till två kurser som ska börja. Studierna tar 1,5 år och avslutas i december 2026.
Du kan också läsa samma anvisningar för ansökan genom att öppna PDF-dokumentet: Öppna PDF-dokumentet
Till det utbildningsprogram som leder till räddningspersonsexamen kan antas sökande:
som är minst 18 år gamla när studierna börjar
som före antagningstidens slut har avlagt:
hela gymnasiets lärokurs (de sökande använder sitt avgångsbetyg från gymnasiet för att ansöka)
studentexamen (de sökande använder sitt avgångsbetyg från gymnasiet eller sitt examensbetyg för en yrkesinriktad grundexamen för att ansöka)
en yrkesinriktad grundexamen eller en motsvarande tidigare utbildning, eller en sådan yrkesinriktad grundexamen som avses i lagen om yrkesinriktad vuxenutbildning (631/1998) eller
en yrkesexamen eller en motsvarande tidigare examen
som i fråga om sitt hälsotillstånd och i övrigt är lämpliga att sköta uppgifter inom branschen på korrekt sätt
som har avlagt alla skeden i ansökan med godkänt resultat och
som vid inledandet av studierna har körrätt för fordon i kategori C[1]
Antagning enligt prövning
OBS! Sökande som har en examen som gör dem behöriga att ansöka kan inte ansöka genom antagning enligt prövning. Om den sökande inte har slutfört sin gymnasie- eller yrkesutbildning ska den utbildningen först slutföras, varefter den sökande kan ansöka till utbildningen på normalt sätt.
Till utbildningen för räddningsperson kan även antas sökande som inte har den grundutbildning som krävs enligt ovan, om den sökande enligt Räddningsskolans bedömning ändå har de kunskaper och färdigheter som krävs för utbildningen. För antagning enligt prövning ska den sökande alltid först kontakta Helsingfors Räddningsskola. Om du vill ansöka via antagningen enligt prövning, ta kontakt på pelastuskoulu.kanslia@hel.fi
En sökande kan ansöka genom antagningen enligt prövning exempelvis om
den sökande har avlagt en examen utomlands,
den sökande saknar en examen som ger behörighet att ansöka.
[1] Det så kallade yrkesförardirektivet för tung trafik trädde i kraft i Finland 10.9.2009. Där fastställs utbildningskrav för förare i yrkesmässig kommersiell trafik. För den som ansöker till utbildningen till räddningsperson räcker det dock med körkort i kategori C (INTE C1). För att få delta i undervisning för kategori C måste man ha avlagt förarexamen i kategori B. Utbildningsutbudet har förändrats, så vi rekommenderar att sökande som är intresserade av utbildningen till räddningsperson genast kontaktar bilskolor i sitt område för att kontrollera utbudet av utbildning för fordonskategori C. En person under 21 år kan ta körkort i kategori C om hen har ett intyg från en läroanstalt inom räddningsbranschen på att hen har antagits till en utbildning inom räddningsbranschen som förutsätter körkort i kategori C.
Bedömning vid antagning enligt prövning:
Vid antagning enligt prövning bedömer Helsingfors Räddningsskola den sökandes lämplighet för studierna och avgör om den sökande är behörig att ansöka.
I bedömningen av ansökan beaktas utöver den allmänna studieaktiviteten följande kriterier:
Den sökande har arbetat (som formellt obehörig) med manskapsuppgifter inom ett räddningsverk som huvudsyssla och på heltid i minst tre år. Som arbetserfarenhet beaktas allt heltidsarbete i huvudsyssla vid ett räddningsverk, det vill säga arbete som exempelvis brandman, räddningsperson eller materielskötare (en kopia av arbetsintyg krävs).
ELLER
Den sökande har avlagt en examen på andra stadiet, som ger formell ansökningsbehörighet, utomlands (kontrollera under ”Krav på språkkunskap” nedan vilka bilagor som behövs).
Krav på språkkunskap
Den sökandes skolutbildningsspråk (eller språket för Utbildningsstyrelsens språkprov som avlagts med godkänt resultat) ska vara detsamma som undervisningsspråket i de studier som inleds (finska eller svenska).
Om den sökandes skolutbildningsspråk är något annat än finska eller svenska, ska hen bifoga ett intyg över allmän språkexamen i finska eller svenska. För examen för räddningsperson krävs minst vitsord på medelnivå i proven i finska eller svenska (färdighetsnivå 3–4 i alla delar av språkexamen). Mer information om språkexamen finns på
www.oph.fi/sv (Utbildning och examina – Språk- och translatorexamina – Allmänna språkexamina). På Utbildningsstyrelsens webbplats finns också information om var och när examen kan avläggas samt priserna.
För en utländsk examen ska man utöver en kopia av betyget även bifoga en översättning av betyget till finska eller svenska som gjorts av en auktoriserad translator.
Inlärningssvårigheter
Om en sökande har konstaterade inlärningssvårigheter och önskar specialarrangemang för ansökans skeden, ska den sökande meddela om det till Helsingfors Räddningsskolas kansli på pelastuskoulu.kanslia@hel.fi senast 10.1.2025. Den sökande ska ha ett officiellt utlåtande om sina läs- och skrivsvårigheter, det vill säga ett utlåtande från en utbildad speciallärare, en psykolog med kompetens inom ämnet, en talterapeut eller en specialistläkare (barnneurolog, neurolog eller foniater). Den sökande ska skicka in intyget/utlåtandet som bilaga till sin elektroniska ansökningsblankett senast 13.3.2025 kl. 16.00.
Intressepoäng (0 eller 1,5 p)
I studerandeantagningen kan en sökande få intressepoäng (1,5 poäng) för räddningsbranschen om
personen har varit aktiv i larmavdelningen i en avtalsbrandkår i mer än ett år eller arbetat med räddningsverksamhet inom ett räddningsverk i mer än ett år.
personen har avlagt en examen med inriktning på akutvård inom social- och hälsovårdsbranschen och arbetat med akutvårdsuppgifter i mer än ett år.
Personen ska ha ett intyg över detta och lämna in intyget till Helsingfors Räddningsskola som bilaga till den elektroniska ansökningsblanketten. Av intyget ska framgå när personen anslöt sig till exempelvis avtalsbrandkåren och om hen fortfarande deltar i verksamheten. Inga kopior ska skickas för kurser inom räddningsbranschen.
[1] Det så kallade yrkesförardirektivet för tung trafik trädde i kraft i Finland 10.9.2009. Där fastställs utbildningskrav för förare i yrkesmässig kommersiell trafik. För den som ansöker till utbildningen till räddningsperson räcker det dock med körkort i kategori C (INTE C1). För att få delta i undervisning för kategori C måste man ha avlagt förarexamen i kategori B. Utbildningsutbudet har förändrats, så vi rekommenderar att sökande som är intresserade av utbildningen till räddningsperson genast kontaktar bilskolor i sitt område för att kontrollera utbudet av utbildning för fordonskategori C. En person under 21 år kan ta körkort i kategori C om hen har ett intyg från en läroanstalt inom räddningsbranschen på att hen har antagits till en utbildning inom räddningsbranschen som förutsätter körkort i kategori C.
Den sökande ska gå på hälsokontroll hos läkare och delta i muskelkonditionstester så snart som möjligt, dock senast 13.3.2025. Den sökande bokar själv en tid på någon av de testplatser som Helsingfors Räddningsskola anvisat (se platser och anvisningar för tidsbokningen nedan). Boka tid så fort som möjligt, senast 30.1.2025! Hälsokontrollen och muskelkonditionstesterna görs på samma testplats under en dag. Den sökandes identitet kontrolleras, så ta med ett identitetsbevis.
Om du vill ändra eller avboka din bokade testtid, kontakta testplatsen för att få veta mer om villkoren för detta.
Testet kostar omkring 150 € (inkl. moms) Testet består av muskelkonditionstester och en hälsokontroll som utförs av en läkare. Den sökande genomgår testet på egen bekostnad och eget ansvar. Priset för testet debiteras även om personen inte slutför det. Testplatsen skickar ett utlåtande om läkarundersökningen och resultaten av muskelkonditionstestet direkt till Helsingfors Räddningsskola.
Testet är i kraft i tolv (12) månader. Testet ska vara i kraft ännu på ansökningstidens slutdatum, som är den sista dagen för att lämna in den elektroniska ansökningsblanketten (13.3.2025). Testet ska alltså avläggas under perioden 13.3.2024–13.3.2025.
OBS! Om du ansöker både till Helsingfors Räddningsskola och Räddningsinstitutet kan du använda samma hälsokontroll och muskelkonditionstester för båda skolorna. Kom ihåg att be testplatsen skicka resultaten till den skola du ansöker till.
Endast sökande som har avlagt läkarundersökningen, muskelkonditionstesterna och övriga fysiska tester med godkänt resultat samt uppfyller de formella antagningskraven (se Urvalsgrunder) kan fylla i den elektroniska ansökningsblanketten och ansöka till Helsingfors Räddningsskola.
Testplatser
Boka tid för testet så fort som möjligt! Den sökande bör observera att det finns ett begränsat antal testtider och att testerna ofta koncentreras till vissa tidpunkter. Om du inte får en tid till den närmaste testplatsen, hör dig för på andra ställen.
HULA – Helsingin urheilulääkäriasema
Helsingin urheilulääkäriasema
Backasgatan 47, Urhea-hallen, 00550 Helsingfors
tfn 09 434 2100
Anvisningar och tidsbokning: https://hula.fi/pelastajatutkintoon-hakijan-terveystarkastus-ja-kuntotesti/
HULA:s kontaktuppgifter: https://hula.fi/yhteystiedot/
UKK-instituutti, Tampereen urheilulääkäriasema
Kaupinpuistonkatu 1, 33500 Tammerfors
Endast en del av testtiderna kan bokas via nätet. Om du inte hittar en lämplig tid kan du boka tid per telefon måndag till torsdag kl. 8.30–15 på telefonnummer 050 306 2356.
Tidsbokning – Tampereen Urheilulääkäriasema
Kuntoutuskeskus Ruissalo, Åbo
Ruissalon Kuntoutuskeskus/Ruissalo Spa
Runsala parkväg 640, 20100 Åbo
Tidsbokningar tfn 02 445 4567 (mån–fre kl. 8.00–15.00)
Hyvinvointikeskus Kunnonpaikka, Kuopio
Jokiharjuntie 3, 70910 Vuorela
Tidsbokningar per telefon till receptionen tfn 010 208 7275 (mån–fre kl. 9–20 & lör 10–18)
ODL Liikuntaklinikka, Uleåborg
Albertinkatu 18 A, 90100 Uleåborg
Tfn 08 313 2154
Prestationsanvisningar för muskelkonditionstesterna och poängsättning
Muskeluthålligheten mäts med repetitionstester. Mätningsobjekten är magmuskler samt muskler i överkropp och ben. För testerna ges 0–3 poäng. De sammanlagda poängen avrundas neråt med 0,25 poängs noggrannhet.
För att godkännas måste den sökande åtminstone nå miniminivån i alla delprestationer (observera att redan en enskild delprestation är sållande).
Testgränser och eventuella tilläggspoäng (0–3 poäng):
Delprestation | minimikrav | +0,375 p | +0,75 p |
Bänkpress 45 kg/60 s | 25 ggr | 30 ggr | 38 ggr |
Situps 60 s | 34 ggr | 43 ggr | 48 ggr |
Pull-ups (motgrepp) | 6 ggr | 10 ggr | 14 ggr |
Knäböj 45 kg/60 s | 23 ggr | 30 ggr | 34 ggr |
Närmare anvisningar och videoklipp med modellprestationer för muskelkonditionstesterna finns på Räddningsinstitutets sida Konditionstest
Efter testerna och bedömningarna ger testplatsens sakkunniga läkare ett utlåtande om den sökandes lämplighet för uppgifter som räddningsperson. Testplatserna skickar sammanfattningar av testerna direkt till Helsingfors räddningsskola efter 13.3.2025.
Den sökande anmäler sig till cooper-, sim- och fobitesterna genom att boka tid för cooper-löptestet. Tidsbokningen öppnar fredag 29.11.2025 kl. 9.00 och stängs fredag 10.1.2025 kl. 16.00. Tiderna fylls i anmälningsordning!
Om du märker att alla tider är fyllda medan anmälningstiden ännu pågår, kontakta Helsingfors Räddningsskolas kansli. Testerna är avgiftsfria för den sökande.
Alla tester är sållande och avläggs under samma dag. Dagen inleds med ett cooper-löptest och fortsätter med sim- och fobitester (om det föregående testet avlagts med godkänt resultat). Den sökande måste alltså uppfylla minimikraven i alla tester, och får inte uppvisa fobier som är skadliga i räddningspersonens arbete. I cooper-testet kan man få tilläggspoäng för utmärkta prestationer (se tabellen nedan).
Testerna ordnas i januari och februari i fyra olika omgångar, och i varje omgång finns tre olika tider (grupper). Tiderna visas på den första sidan och i nedanstående tabell. Den sökandes identitet kontrolleras på testplatsen, så ta med ett identitetsbevis.
Anvisningar för tidsbokningen
En tid för cooper-löptestet kan bokas på webbplatsen onni.hel.fi med hjälp av koden för tjänsten.
Varje testtid har en egen kod för tjänsten, som kan kopieras från nedanstående tabell.
omgång | datum | kl. | kod för tjänsten |
1 | fre 17.1.2025 | 9.15 | COOPER25-1-1 |
1 | fre 17.1.2025 | 9.45 | COOPER25-1-2 |
1 | fre 17.1.2025 | 10.15 | COOPER25-1-3 |
2 | fre 24.1.2025 | 9.15 | COOPER25-2-1 |
2 | fre 24.1.2025 | 9.45 | COOPER25-2-2 |
2 | fre 24.1.2025 | 10.15 | COOPER25-2-3 |
3 | fre 7.2.2025 | 9.15 | COOPER25-3-1 |
3 | fre 7.2.2025 | 9.45 | COOPER25-3-2 |
3 | fre 7.2.2025 | 10.15 | COOPER25-3-3 |
4 | fre 14.2.2025 | 9.15 | COOPER25-4-1 |
4 | fre 14.2.2025 | 9.45 | COOPER25-4-2 |
4 | fre 14.2.2025 | 10.15 | COOPER25-4-3 |
Så här fungerar tidsbokningen:
- Boka tid mellan fredag 29.11.2024 kl. 9.00 och fredag 10.1.2025 kl. 16.00. Tiderna fylls i anmälningsordning! 16 sökande får plats på en tid.
- Gå till adressen onni.hel.fi och boka endast en tid
- I fältet ”Palvelutunnuksella” anger du koden för tjänsten för den önskade testtiden och sedan Kirjaudu -> Ilmoittaudu
- Fyll i de obligatoriska fälten (kontaktuppgifter). I fältet ”Yritys” skriver du Pelastuskoulu -> Seuraava
- Ange telefonnummer, bostadsort och undervisningsspråk -> Seuraava -> Hyväksy
- Du får en bekräftelse av din anmälan per e-post. Du kan bortse från texten om chefen som visas på bekräftelsesidan.
Gruppens tid delas in i två olika tider på eftermiddagen utifrån morgonens cooper-tid. För en sökande som bokat cooper-tid i grupp 1 kl. 9.15 börjar testtiden för simning och fobier exempelvis kl. 12.00 eller kl. 13.00. De sökande får veta eftermiddagens tider efter att de fått godkänt i cooper-testet. Tiderna står i tabellen på den första sidan. Sim- och fobitesterna tar sammanlagt omkring 1,5 h.
Om du har frågor om tidsbokningen för testet eller om testet eller vill avboka en bokad tid, ta kontakt på pelastuskoulu.kanslia@hel.fi
Om du måste avboka tiden på den bokade testdagen, ring före kl. 8.30 till kansliet: 09 310 31251 eller till specialplaneraren på 09 310 31264.
En sökande kan endast delta i en testtid. Vid förhinder (t.ex. sjukdom) går det inte att boka en ny tid, så ansökningsprocessen avslutas då för den sökandes del.
Platser för testerna
Cooper-löptestet hålls på Olympiastadions löparbana inomhus (Paavo Nurmis väg 1, 00250 Helsingfors). Ingången är vid foten av tornet via besökarcentret, där personalen hänvisar vidare. Läs anvisningar för ankomsten på Olympiastadions webbplats: https://www.stadion.fi/fi/info/saapuminen-olympiastadionille
Sim- och fobitesterna ordnas på Helsingfors centralräddningsstation (Agricolagatan 15 A, 00530 Helsingfors). Personalen hänvisar de sökande vidare från stationens huvudingång.
Prestationsanvisningar för testerna och poängsättning
Den sökande fyller i en blankett med hälsouppgifter före testerna. Blanketten fylls i på plats på testdagen. Den sökande utför testerna med sitt samtycke och på eget ansvar.
Cooper:
Testgränser och eventuella tilläggspoäng (max. 3 poäng):
Cooper- löptest (12 min.) | 2 800 meter/minimikrav | 2 950 meter eller mer/1,5 poäng | 3 100 meter eller mer/3 poäng |
Simtester
Simkunnighet (godkänt/underkänt)
För simning är kravet 200 meter på tiden 4 minuter och 45 sekunder.
Simglasögon och näsklämma är tillåtna vid simtestet. Ryggsim är förbjudet. Simningen startar i vattnet och man får ta sats mot bassängväggen. Prestationen ska göras utan avbrott, det är inte tillåtet att vila vid bassängens ändar eller vid repen.
Hämta ett föremål ur vattnet (godkänt/underkänt)
Dyka för att plocka upp ett föremål från ca 2 meters djup. Simglasögon, näsklämma och grundläggande utrustning (simfötter och mask) får inte användas vid dyktestet.
Fobitester
I fobitesterna bedöms om den sökande lider av klaustrofobi eller höjdskräck (godkänt/underkänt).
Fyll i den elektroniska ansökningsblanketten när du har avlagt alla ovanstående skeden med godkänt resultat.
Du kan fylla i den elektroniska ansökningsblanketten från och med fredag 14.2.2025, då en länk till ansökningsblanketten också läggs till i de här anvisningarna och på vår webbplats.
Fyll i ansökningsblanketten före 13.3.2025 kl. 16. Se till att du har de obligatoriska bilagorna innan du börjar fylla i ansökningsblanketten. De bilagor som krävs är en kopia av examensbetyget samt vid behov andra intyg (språkintyg, arbetsintyg).
Om du av någon orsak som inte beror på dig själv inte kan fylla i den elektroniska ansökningsblanketten eller skicka bilagor till ansökan ska du i god tid kontakta Helsingfors Räddningsskolas kansli för att komma överens om hur du ska göra (tfn 09 310 31251, pelastuskoulu.kanslia@hel.fi).
Som sökande ska du välja i den elektroniska ansökningsblanketten om du i första hand ansöker till studier på finska eller svenska. Lämplighetsbedömningen avläggs i första hand på det valda språket.
De sökande som har uppfyllt de formella behörighetskraven och klarat alla tester med godkänt resultat fortsätter till en lämplighetsbedömning. Lämplighetsbedömningen är avgiftsfri för den sökande. Bedömningen är indelad i två delar: 5.1. individuella uppgifter och 5.2. intervjuer och gruppuppgifter. I dem utvärderas de sökandes lämplighet för studier till räddningsperson och räddningsuppgifter.
Som sökande ska du välja i den elektroniska ansökningsblanketten om du i första hand ansöker till studier på finska eller svenska. Lämplighetsbedömningen avläggs i första hand på det valda språket.
5.1 Individuella uppgifter
De individuella uppgifterna avläggs på distans 24–28.3.2025. Närmare tidpunktsalternativ och anvisningar för tidsbokningen meddelas senare. Testet tar omkring 2,5 timmar och det finns flera alternativ för tidpunkten (även kvällstid). Den sökande behöver ha en egen dator eller pekplatta med fungerande kamera, mikrofon och internetuppkoppling för testet. En inbjudan och anvisningar skickas per e-post till den adress du angett. Kontrollera att meddelandet inte har hamnat i skräpposten. De individuella uppgifterna är sållande, och de sökande som ska delta i nästa skede väljs utifrån dem.
Om den sökande inte följer anvisningarna och reglerna vid testtillfället kan testet avbrytas eller underkännas.
5.2 Intervjuer och gruppuppgifter
De sökande som klarat de individuella uppgifterna deltar i intervjuer och gruppuppgifter 7–11.4.2025 Testtiden för en sökande är ungefär en halv dag. Du får en inbjudan och närmare anvisningar per e-post.
Intervjuerna och gruppuppgifterna ordnas på Helsingfors Räddningsskola (Stillahavsgatan 1 B, 00220 Helsingfors).
Efter lämplighetsbedömningen görs en villkorlig studerandeantagning för den kommande kursen för räddningspersoner. De sökande meddelas om den villkorliga antagningen 21–25.4.2025.
Efter den villkorliga antagningen begär Helsingfors Räddningsskola en begränsad säkerhetsutredning om de valda sökande från Skyddspolisen. Anvisningarna för utredningen skickas separat till de sökande som valts. Antagningen är villkorlig tills polisens säkerhetsutredning har tagits emot och godkänts.
Den slutgiltiga studerandeantagningen görs när säkerhetsutredningarna är klara.
Alla frågor om ansökan ska i första hand skickas till kansliets e-post:
I andra hand kan du ringa:
utbildningschefen: 09 310 31266
specialplaneraren: 09 310 31264
Läs mer om testerna
Muskelkonditionstesterna
Hälsokontrollen och muskelkonditionstesterna görs på samma testplats under en dag. Titta på listan över testplatser. Modellprestationer i muskelkonditionstesterna: Se videor om modellprestationer i muskelkonditionstesterna på Räddningsinstitutets webbplats.
Cooper-, sim- och fobitest
Alla tester är sållande och avläggs under samma dag. Dagen inleds med ett cooper-löptest och fortsätter med sim- och fobitester (om det föregående testet avlagts med godkänt resultat). Den sökande måste alltså uppfylla minimikraven i alla tester, och får inte uppvisa fobier som är skadliga i räddningspersonens arbete. I cooper-testet kan man få tilläggspoäng för utmärkta prestationer (se tabellen nedan).
Alla tester är sållande.
-
Bänkpress
45 kg / 60 s / 25 ggr
-
Situps
34 ggr / 60 s
-
Pull-ups (motgrepp)
6 ggr
-
Knäböj
45 kg / 60 s / 23 ggr
-
Cooper-löptest (12 min)
2800 m
-
Simning
200 m/4 min 45 s. Dessutom hämta ett föremål i vattnet från ca 2 meters djup (godkänt/underkänt)
-
Fobi
Höjdskräck och klaustrofobi (godkänd/underkänd)