Studierna vid Helsingfors Räddningsskola

Helsingfors Räddningsskola inledde sin verksamhet våren 1972. Skolan är Finlands äldsta läroanstalt som utbildar räddningspersonal. Från Räddningsskolan i Helsingfors utexamineras yrkespersoner inom räddningsbranschen som kan arbeta i manskapsuppgifter som säkerhetsexperter som arbetar med att förebygga olyckor och utföra mångsidiga räddningsuppgifter. Examen ger också möjlighet att arbeta i akutvårdsenheter som akutvårdare på grundnivå.

Funktionalitet, praktiskt fokus och laganda

I studierna utnyttjas undervisningsmetoder och inlärningsmiljöer i enlighet med kraven i det ämne som inlärs. Praktiska övningar och lärande i arbete har en central roll i studierna. Därför är studierna till största delen närstudier och de studerande har närvaroplikt. Räddningsskolan i Helsingfors finns på Busholmen. Praktiska övningar är starkt närvarande i studierna. De genomförs på olika platser i huvudstadsregionen, i genuina inlärningsmiljöer.

Undervisningen sker huvudsakligen på vardagar klockan 8–16. Det huvudsakliga undervisningsspråket är finska. I augusti 2025 inleder Räddningsskolan i Helsingfors en kurs för räddningspersoner på svenska. Utöver studierna vid läroanstalten har de studerande möjlighet till lärande i arbete vid olika räddningsstationer.

Räddningsskolan är en liten läroanstalt med god gemenskap, där samarbetet mellan utbildarna och de studerande är nära och möjligheterna att beakta individuella behov är goda. Läroanstalten erbjuder också utmärkta möjligheter att träna och motionera på egen hand. Räddningsskolan i Helsingfors har ett välutrustat gym, och man kan träna med räddningsutrustningen på egen hand även utanför studietiderna.

Utbilda dig till räddningsperson

Räddningsskolans utbildning för räddningspersoner är yrkesutbildning på 1,5 år, vars undervisningsplan följer Räddningsinstitutets undervisningsplan. Även regionala kompetenskrav och innehåll har integrerats i studierna.

Examen för räddningsperson (90 sp) delas in i grundstudier och yrkesstudier enligt följande:

  • Grundstudier 13,5 sp
  • Yrkesstudier 76,5 sp
    • Förebyggande av olyckor 10 sp
    • Räddningsverksamhet 37 sp
    • Akutvård 29 sp

Du kan läsa mer om undervisningsplanen för examen på Räddningsinstitutets webbplats. I undervisningsplanen kan du också läsa om andra examensutbildningar inom räddningsbranschen. På Räddningsskolan i Helsingfors kan du utöver examen för räddningsperson även avlägga underbefälsexamen. Befälsexamen kan endast avläggas på Räddningsinstitutet i Kuopio.

En avslappnad, tillitsfull och sammansvetsad stämning mellan utbildarna och de studerande – utbildningen är

högklassig och de studerande får uppleva och lära sig mycket i skolan.” – En studerande som studerar till räddningsperson

Följ räddningsstuderande i sociala medier!