Haku Helsingin Pelastuskouluun
Helsingin Pelastuskoulun haku on päättynyt 10.1.2025. Muistathan lukea huolellisesti hakuohjeet ja varata ajoissa ajat valintakokeen testeihin. Valintakokeisiin kuuluvat muun muassa terveystarkastus, lihaskuntotestit, Cooperin testi, uintitesti sekä fobiatestit.
Helsingin Pelastuskoulun haku on päättynyt
Pelastajatutkinnon hakuaika oli 29.11.2024 – 10.1.2025.
Katso video entisten opiskelijoidemme kokemuksista opiskelusta Helsingin Pelastuskoulussa!
Helsingin Pelastuskoulun pelastajatutkinnon haku on päättynyt 10.1.2025.
Elokuussa 2025 aloittaa kaksi kurssia, joista toinen on suomenkielinen ja toinen ruotsinkielinen. Tutustu haun vaiheisiin alta ja hae opiskelemaan!
Pelastajatutkinnon opinnot kestävät 1,5 vuotta ja elokuussa 2025 aloittavien opinnot päättyvät joulukuussa 2026. Tutkinto antaa kelpoisuuden pelastajan tai palomiehen virkoihin valtakunnallisesti, ja valmistuneilla pelastajilla on erittäin hyvät työllistymismahdollisuudet.
Pelastajakoulutuksen haku on monivaiheinen. Taulukossa on kuvattu haun keskeisimmät vaiheet.
Tutustu haun vaiheisiin
Alla olevassa taulukossa on kuvattu tiivistetysti kaikki haun vaiheet ja tärkeät päivämäärät. Kaikki lisätiedot hausta löytyvät pelastajatutkinnon hakuohjeesta.
-
1. Tarkista hakukelpoisuutesi valintaperusteista
Heti. Tarkista hakukelpoisuutesi hakuohjeesta pelastajatutkintoon 2025-2026 kohta 1. Pelastajatutkinnon valintaperusteet
-
2. Varaa aika ja käy terveystarkastuksessa ja lihaskuntotesteissä
Varaa aika heti terveystarkastukseen ja lihaskuntotesteihin, viimeistään 30.1.2025. käy terveystarkastuksessa ja lihaskuntotesteissä mahdollisimman pian, viimeistään 13.3.2025
-
3. Varaa aika ja käy cooper-, uimataito- ja fobiatesteissä
Ajanvaraus alkaa 29.11. 2024 klo 9.00 ja päättyy 10.1.2025 klo 16.00. Aika varataan palvelutunnuksella, jonka löydät tämän sivun alhaalta (Hakuohje, kohta 3).
-
4.Lähetä sähköinen hakulomake ja lisää tarvittavat liitteet
Lähetä viimeistään 13.3.2025 klo 16. Linkki hakulomakkeeseen lisätään tähän 14.2.2025.
-
5.Varaa aika ja osallistu soveltuvuusarviointiin
Ohjeet ajanvaraukseen ilmoitetaan myöhemmin.
5.1. Yksilötehtävät
Vaiheen toteutumispäivät 24.-28.3.2025. Suoritetaan etänä tietokoneella, testiaika noin 2,5h.
5.2. Haastattelut ja ryhmätehtävät
Vaiheen toteutumispäivät 7.-11.4.2025. Paikka: Helsingin Pelastuskoulu (Tyynenmerenkatu 1, 00220, Helsinki). Kesto noin 5h / hakija.
-
6. Saat tiedon ehdollisesta opiskelijavalinnasta
Vaiheen toteutumispäivä 21.-25.4.2025. Valinnasta ilmoitetaan kaikille vaiheeseen 5.2 osallistuneille.
-
7. Anna lupa turvallisuusselvitykseen
Ohjeet lähetetään erikseen.
-
8. Saat tiedon lopullisesta opiskelijavalinnasta
Lopullisesta valinnasta ilmoitetaan heti turvallisuusselvitysten valmistuttua.
Hakuohje pelastajatutkintoon 2025-2026
Tässä ohjeessa kuvataan elokuussa 2025 alkavien pelastajakurssien opiskelijahaun- ja valinnan vaiheet Helsingin Pelastuskouluun. Haemme kahdelle alkavalle kurssille sekä suomen- että ruotsinkielisiä opiskelijoita. Opinnot kestävät 1,5-vuotta ja päättyvät joulukuussa 2026.
Voit myös lukea samat hakuohjeet avaamalla PDF -dokumentin: avaa PDF -dokumentti hakuohjeet pelastajatutkintoon 2025-2026. PDF -dokumentti sisältää kuvauksen hakuprosessista, tiedot haun vaiheista ja valintakokeen ajanvaraustiedot.
Pelastajatutkintoon johtavaan koulutusohjelmaan voidaan ottaa hakija:
joka on opintojen alkaessa vähintään 18-vuotias
joka on hakuajan päättymiseen mennessä suorittanut:
lukion koko oppimäärän (hakijat käyttävät hakiessaan lukion päättötodistusta)
ylioppilastutkinnon (hakijat käyttävät hakiessaan lukion päättötodistusta tai ammatillisen perustutkinnon tutkintotodistusta)
ammatillisen perustutkinnon tai sitä vastaavan aikaisemman tutkinnon, tai ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa (631/1998) tarkoitetun ammatillisen perustutkinnon tai
ammattitutkinnon taikka niitä vastaavan aikaisemman tutkinnon
joka on terveydentilaltaan ja muutoin ammattialan tehtävien asianmukaisen hoitamisen kannalta sopiva
joka on suorittanut kaikki haun vaiheet hyväksytysti ja
joka on opintojen aloituspäivään mennessä hankkinut C-luokan ajoneuvon ajo-oikeuden[1]
Harkinnanvarainen valinta
HUOM! Hakijat, joilla on hakukelpoinen tutkinto, eivät voi hakea harkinnanvaraisen valinnan kautta. Jos hakijalla on lukio- tai ammatillinen koulutus kesken, on tutkinto opiskeltava ensin loppuun, minkä jälkeen voi hakea normaalin haun kautta opiskelemaan.
Pelastajatutkintoon voidaan ottaa myös hakija, jolla ei ole edellä kuvattua vaadittavaa pohjakoulutusta, jos hänellä on Helsingin Pelastuskoulun arvion mukaan muutoin opinnoissa tarvittavat riittävät tiedot ja taidot. Harkinnanvaraisessa valinnassa hakijan tulee olla aina ensin yhteydessä Helsingin Pelastuskouluun. Mikäli aiot hakea harkinnanvaraisen valinnan kautta, ota yhteyttä pelastuskoulu.kanslia@hel.fi
Hakija voi hakea harkinnanvaraisessa valinnassa, esim. jos
hakija on suorittanut tutkintonsa ulkomailla,
hakijalta puuttuu hakukelpoisuuden antava tutkinto.
[1] Suomessa tuli voimaan 10.9.2009 ns. raskaan liikenteen ammattikuljettajadirektiivi, jossa määritellään ammattimaisessa kaupallisessa liikenteessä toimivien kuljettajien koulutusvaatimukset. Pelastajatutkinnon hakijoille riittää kuitenkin edellisestä poiketen C-luokan ajokortin suorittaminen (EI C1 -luokka). C-luokan ajo-opetukseen pääsy edellyttää sitä, että B-luokan tutkinto on valmis. Koulutustarjonnassa on tapahtunut muutoksia, joten suosittelemme, että pelastajakoulutuksesta kiinnostuneet hakijat ottavat välittömästi yhteyden alueensa autokouluihin ja tarkistavat C-luokan ajoneuvon koulutustarjonnan. Alle 21-vuotias henkilö pääsee ajamaan C-luokan ajokorttia, kun hänellä on pelastusalan oppilaitoksen antama todistus siitä, että hänet on hyväksytty pelastusalan koulutukseen, jossa edellytetään C-luokan ajokorttia.
Harkinnanvaraisten hakemusten arviointi:
Harkinnanvaraisessa valinnassa Helsingin Pelastuskoulu arvioi hakijan kelpoisuuden opintoihin ja päättää hakijan kelpoisuudesta opiskelijahakuun.
Hakemusten arvioinnissa kiinnitetään huomio yleisen opinnollisen aktiviteetin ohella seuraaviin kriteereihin:
- Hakija on työskennellyt (muodollisesti epäpätevänä) pelastuslaitoksen päätoimisessa ja kokoaikaisessa miehistövirassa vähintään kolme vuotta. Hakijan työkokemukseksi huomioidaan kaikki päätoiminen, kokoaikainen työ pelastuslaitoksessa, siis toimiminen esim. palomiehenä, pelastajana tai kalustonhoitajana (jäljennös työtodistuksista vaaditaan).
TAI
- Hakija on suorittanut ulkomailla muodollisen hakukelpoisuuden tuottavan toisen asteen tutkinnon (tarkista vaadittavat liitteet alta kohdasta ”Kielitaitovaatimukset”)
Kielitaitovaatimukset
Hakijan koulusivistyskielin (tai OPH:n kielitaitokoe suoritettu hyväksytysti kyseisessä kielessä) tulee olla sama kuin aloitettavien opintojen opetuskieli (suomi tai ruotsi).
Jos hakijan koulusivistyskieli on joku muu kuin suomen tai ruotsin kieli, hänen tulee toimittaa liitteiden mukana todistus yleisten kielitutkintojen suomen tai ruotsin kielen kokeesta. Suomen ja ruotsin kielen kokeesta on oltava pelastajatutkintoon vähintään keskitason arvosanat (taitotaso 3–4 kaikista kielitutkinnon osista). Kielitutkinnosta löytyy lisätietoa osoitteesta
www. oph.fi (Koulutus ja tutkinnot – Kielitutkinnot – Yleiset kielitutkinnot). Opetushallituksen nettisivuilta löytyy myös tutkinnon suorituspaikat ja -ajat sekä hinnat.
Ulkomailla suoritetusta tutkinnosta on hakemuksen liitteenä oltava kopion lisäksi myös auktorisoidun kielenkääntäjän kääntämä suomenkielinen tai ruotsinkielinen todistuskopio.
Oppimisvaikeudet
Mikäli hakijalla on todettu oppimisvaikeus ja hän haluaa erityisjärjestelyjä haun vaiheisiin, hänen tulee ilmoittaa siitä Helsingin Pelastuskoulun kansliaan pelastuskoulu.kanslia@hel.fi viimeistään 10.1.2025. Hakijalla tulee olla virallinen lausunto lukihäiriöstä eli koulutuksen saaneen erityisopettajan, asiaan perehtyneen psykologin, puheterapeutin tai erikoislääkärin (lastenneurologi, neurologi tai foniatri) lausunto. Hakijan on toimitettava tämä todistus/lausunto sähköisen hakulomakkeen liitteenä viimeistään 13.3.2025 klo 16.00.
Kiinnostuspisteet (0 tai 1,5 p.)
Opiskelijavalinnassa kiinnostuspisteitä (1,5 pistettä) pelastusalaan voi saada, jos
- henkilö on toiminut yli 1 vuoden sopimuspalokunnan hälytysosastossa tai työskennellyt yli 1 vuoden pelastuslaitoksen pelastustoiminnassa.
- henkilö on suorittanut sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ensihoitoon suuntautuneen tutkinnon sekä työskennellyt yli 1 vuoden ensihoitopalvelussa.
Yllä mainituista toiminnoista on oltava todistus, joka tulee toimittaa Helsingin Pelastuskouluun sähköisen hakulomakkeen liitteenä. Todistuksesta tulee ilmetä, milloin henkilö on liittynyt esim. sopimuspalokuntaan ja onko hän edelleen toiminnassa mukana. Pelastusalan kursseista ei tule lähettää kopioita.
Hakijan tulee käydä lääkärin terveystarkastuksessa ja lihaskuntotestissä mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 13.3.2025. Hakija varaa itse ajan Helsingin Pelastuskoulun nimeämistä testipaikoista (katso paikat ja ohjeet ajanvaraukseen alta.) Varaa aika mahdollisimman pian, viimeistään 30.1.2025!
Terveystarkastus ja lihaskuntotestit tehdään samassa testipaikassa yhden päivän aikana.
Hakijan henkilöllisyys tarkistetaan, joten otathan mukaan henkilöllisyystodistuksen.
Jos haluat muuttaa tai perua varaamasi testiajan, selvitä muutos- ja peruutusehdot testipaikasta.
Testin hinta on noin 150 € (sis. alv). Testi muodostuu lihaskuntotestistä ja lääkärin terveystarkastuksesta. Hakija suorittaa testauksen omalla kustannuksellaan ja vastuullaan. Testin hinta peritään, vaikka henkilö ei suorittaisikaan testiä loppuun. Testipaikka lähettää hakijan lääkärintarkastuksen lausunnon ja lihastuntotestin tuloksen suoraan Helsingin Pelastuskoululle.
Testi on voimassa kaksitoista (12) kuukautta. Testin tulee olla voimassa vielä hakuajan päättymispäivänä, joksi katsotaan sähköisen hakulomakkeen viimeinen palautuspäivä (13.3.2025). Täten testin tulee olla suoritettu 13.3.2024 –13.3.2025 välisenä aikana.
HUOM! Jos haet sekä Helsingin Pelastuskouluun että Pelastusopistolle, voit käyttää samaa terveystarkastusta ja lihaskuntotestiä molempiin oppilaitoksiin. Muista pyytää testipaikkaa toimittamaan tulokset oppilaitokseen, johon olet hakemassa.
Vain hakijat, jotka ovat suorittaneet hyväksytysti lääkärintarkastuksen, lihaskuntotestit ja muut fyysiset testit sekä täyttävät muodolliset pääsyvaatimukset (kohta valintaperusteet), voivat täyttää sähköisen hakulomakkeen ja hakea opiskelemaan Helsingin Pelastuskouluun.
Testipaikat
Varaa testiaika mahdollisimman pian! Hakijan tulee huomioida, että testilaitoksilla on rajallinen määrä testiaikoja ja testit pidetään usein keskitetysti tiettynä ajankohtana. Jos et saa aikaa lähimmästä testipaikasta, kysythän aikoja muilta testilaitoksilta.
HULA – Helsingin urheilulääkäriasema
Helsingin urheilulääkäriasema
Mäkelänkatu 47, Urhea-halli, 00550 Helsinki
puh. 09 434 2100
Ohjeet ja ajanvaraus: https://hula.fi/pelastajatutkintoon-hakijan-terveystarkastus-ja-kuntotesti/
HULA:n yhteystiedot: https://hula.fi/yhteystiedot/
UKK-instituutti, Tampereen urheilulääkäriasema
Kaupinpuistonkatu 1, 33500 Tampere
Vain osa testiajoista on varattavissa verkkoajanvarauksen kautta. Mikäli et löydä itsellesi sopivaa aikaa, voit varata aikasi puhelimitse maanantaista torstaihin klo 8.30–15 välisenä aikana numerosta 050 306 2356.
Ajanvaraus — Tampereen Urheilulääkäriasema
Kuntoutuskeskus Ruissalo, Turku
Ruissalon Kuntoutuskeskus/Ruissalon Kylpylän toimipiste
Ruissalon Puistotie 640, 20100 Turku
Ajanvaraukset puh. 02 445 4567 (ma–pe klo 8.00–15.00)
Hyvinvointikeskus Kunnonpaikka, Kuopio
Jokiharjuntie 3, 70910 Vuorela
Ajanvaraukset puhelimitse kylpylän vastaanottoon puh. 010 208 7275 (ma-pe klo 9-20 & la 10-18)
ODL Liikuntaklinikka, Oulu
Albertinkatu 18 A, 90100 Oulu
Puh. 08 313 2154
Lihaskuntotestien suoritusohjeet ja pisteytys
Lihaskestävyys mitataan toistotesteillä. Mittauskohteina ovat vatsalihakset, ylävartalon lihakset ja jalkojen lihakset. Testistä annetaan 0–3 pistettä. Yhteispisteet pyöristetään 0,25 pisteen tarkkuudella ja pyöristys tapahtuu alaspäin.
Hyväksyttyyn suoritukseen hakijan on saatava kaikista osasuorituksista vähintään minimit (huomio, että jo yksittäinen osasuoritus on karsiva).
Testirajat sekä mahdolliset lisäpisteet (0–3 pistettä):
Osasuoritus | minimivaatimus | +0,375 p | +0,75 p |
Penkkipunnerrus 45kg / 60s | 25 krt | 30 krt | 38 krt |
Istumaan nousu 60s | 34 krt | 43 krt | 48 krt |
Käsinkohonta (vastaote) | 6 krt | 10 krt | 14 krt |
Jalkakyykky 45kg / 60s | 23 krt | 30 krt | 34 krt |
Suoritettujen testien ja arviointien perusteella testipaikan asiantuntijalääkäri antaa lausunnon hakijan soveltuvuudesta pelastajan tehtäviin. Testilaitokset toimittavat yhteenvedot testeistä suoraan Helsingin Pelastuskoululle 13.3.2025 jälkeen.
Hakija ilmoittautuu cooper-, uinti- ja fobiatestiin varaamalla ajan cooper-juoksutestiin. Ajanvaraus alkaa perjantaina 29.11.2025 klo 9.00 ja päättyy perjantaina 10.1.2025 klo 16.00. Ajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä!
Jos huomaat, että kaikki ajat ovat täynnä ilmoittautumisajan puitteissa, ole yhteydessä Helsingin Pelastuskoulun kansliaan. Testit ovat hakijalle maksuttomat.
Kaikki testit ovat karsivia ja ne suoritetaan saman päivän aikana. Päivä alkaa cooperin juoksutestillä ja jatkuu uinti- ja fobiatesteillä (jos edellinen testi on suoritettu hyväksytysti). Toisin sanoen hakijan tulee saavuttaa asetetut minimisuoritusvaatimukset kaikissa testeissä, eikä hänellä saa ilmetä pelastajan työssä haitallisia fobioita. Cooperissa on mahdollisuus saada lisäpisteitä erinomaisilla suorituksilla (katso taulukko alla).
Testit pidetään tammi-helmikuussa neljässä eri erässä ja jokaisessa erässä on 3 eri aikaa (ryhmää). Ajat näkyvät ensimmäisellä sivulla ja alla olevassa taulukossa. Hakijan henkilöllisyys tarkistetaan testipaikalla, joten otathan mukaan henkilöllisyystodistuksen.
Ohjeet ajanvaraukseen
Aika Cooperin juoksutestiin varataan onni.hel.fi sivustolta palvelutunnuksella.
Jokaisella testiajalla on oma palvelutunnus, jonka voit kopioida alla olevasta taulukosta.
erä | pvm | klo | palvelutunnus |
1 | pe 17.1.2025 | 9.15 | COOPER25-1-1 |
1 | pe 17.1.2025 | 9.45 | COOPER25-1-2 |
1 | pe 17.1.2025 | 10.15 | COOPER25-1-3 |
2 | pe 24.1.2025 | 9.15 | COOPER25-2-1 |
2 | pe 24.1.2025 | 9.45 | COOPER25-2-2 |
2 | pe 24.1.2025 | 10.15 | COOPER25-2-3 |
3 | pe 7.2.2025 | 9.15 | COOPER25-3-1 |
3 | pe 7.2.2025 | 9.45 | COOPER25-3-2 |
3 | pe 7.2.2025 | 10.15 | COOPER25-3-3 |
4 | pe 14.2.2025 | 9.15 | COOPER25-4-1 |
4 | pe 14.2.2025 | 9.45 | COOPER25-4-2 |
4 | pe 14.2.2025 | 10.15 | COOPER25-4-3 |
Ajanvarauksen eteneminen:
- Varaa aika pe 29.11.2024 klo 9.00- pe 10.1.2025 klo 16.00 välisenä aikana. Ajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä!
- Mene osoitteeseen onni.hel.fi ja varaa vain yksi aika
- Syötä palvelutunnuksen kenttään valitsemasi testiajan palvelutunnus ja tämän jälkeen -> kirjaudu -> ilmoittaudu
- Täytä pakolliset kentät (yhteystiedot). Kenttään ”Yritys” kirjoita Pelastuskoulu -> Seuraava
- Lisää puhelinnumero, asuinpaikkakunta ja opiskelukieli -> Seuraava -> Hyväksy
- Saat vahvistuksen ilmoittautumisesta sähköpostiisi. Vahvistussivulle ilmestyvän tekstin esihenkilöstä voit jättää huomioimatta.
Aamun cooper-ajan perusteella kyseisen ryhmän aika jakaantuu iltapäivällä kahteen eri aikaan. Esim. ryhmän 1 klo 9.15 cooper-ajan varanneen hakijan iltapäivän testiaika uintiin ja fobioihin alkaa klo 12.00 tai klo 13.00. Iltapäivän aika kerrotaan hakijalle hyväksytyn cooper-testin jälkeen. Ajat näkyvät ensimmäisen sivun taulukossa. Uinti- ja fobiatestit kestävät yhteensä noin 1,5 h.
Jos sinulla on kysymyksiä testin ajanvarauksesta tai testeistä tai haluat perua varaamasi testiajan, ole yhteydessä pelastuskoulu.kanslia@hel.fi
Jos joudut perumaan ajan varaamanasi testipäivänä, soita siitä ennen kello 8.30 kansliaan: 09 310 31251 tai erityissuunnittelijalle 09 310 31264.
Hakija voi osallistua vain yhteen testiaikaan. Esteen sattuessa (esim. sairastuminen) testipäivälle uutta aikaa ei ole mahdollista varata, jolloin hakuprosessi päättyy hakijan osalta.
Testien sijainnit
Cooperin juoksutesti pidetään Olympiastadionilla sisäjuoksuradalla (Paavo Nurmen tie 1, 00250 Helsinki). Sisäänkäynti on tornin juurelta vierailijakeskuksen kautta, josta henkilökunta ohjaa eteenpäin. Katso saapumisohjeet Olympiastadionin sivuilta: https://www.stadion.fi/fi/info/saapuminen-olympiastadionille
Uimataito- ja fobiatestit pidetään Helsingin keskuspelastusasemalla (Agricolankatu 15 A, 00530 Helsinki). Henkilökunta ohjaa hakijoita eteenpäin aseman pääovella.
Testien suoritusohjeet ja pisteytys
Ennen testausta hakija täyttää terveystietolomakkeen. Lomake täytetään paikan päällä testipäivänä. Hakija suorittaa testit omalla suostumuksella ja vastuulla.
Cooper:
Testirajat sekä mahdolliset lisäpisteet (maksimi 3 pistettä):
Cooperin juoksutesti (12 min) | 2800 metriä / minimivaatimus | 2950 metriä tai enemmän / 1,5 pistettä | 3100 metriä tai enemmän / 3 pistettä |
Uimataitotestit
Uimataito (hyväksytty – hylätty)
Uinnissa vaatimuksena on 200 metriä aikaan 4 minuuttia 45 sekuntia.
Uintitaitotestissä uimalasit ja nenäklipsi ovat sallittu. Selkäuinti on kielletty. Lähtö uintiin tapahtuu vedestä ja päädystä saa ponnistaa. Suorituksen tulee olla yhtäjaksoinen, päädyssä tai köysissä lepääminen on kielletty.
Esineen noutaminen vedestä (hyväksytty – hylätty)
Esineen poiminta sukeltaen n. 2 metrin syvyydestä. Uimalasien, nenäklipsin tai perusvälineiden (räpylät ja maski) käyttö on sukellustestissä kielletty.
Fobiatestit
Fobiatesteissä arvioidaan korkeanpaikan- ja suljetun paikan kammo. (hyväksytty – hylätty)
Täytä sähköinen hakulomake, kun olet suorittanut kaikki edellä mainitut vaiheet hyväksytysti.
Sähköisen hakulomakkeen pääset täyttämään perjantaista 14.2.2025 lähtien, jolloin myös linkki hakulomakkeeseen lisätään tähän ohjeeseen ja nettisivuillemme.
Täytä hakulomake viimeistään torstaina 13.3.2025 klo 16 mennessä. Varaa esille pakolliset liitteet ennen kuin aloitat hakulomakkeen täytön. Vaaditut liitteet ovat kopio tutkintotodistuksesta ja tarvittaessa muut todistukset (kielitodistus, työtodistukset).
Jos et jostakin sinusta riippumattomasta syystä voi täyttää sähköistä hakulomaketta tai toimittaa hakemuksen liitteitä, sinun tulee sopia hyvissä ajoin menettelytavasta ottamalla yhteyttä Helsingin Pelastuskoulun kansliaan (puh. 09 310 31251, pelastuskoulu.kanslia@hel.fi).
Hakija valitsee sähköisessä hakulomakkeessa, hakeutuuko hän ensisijaisesti suomen- vai ruotsinkielisiin opintoihin. Soveltuvuusarvioinnin testit suoritetaan ensisijaisesti valitulla kielellä.
Muodolliset pääsyvaatimukset täyttäneet ja hyväksytysti kaikki testit läpäisseet hakijat jatkavat soveltuvuusarviointiin. Soveltuvuusarviointi on hakijalle maksuton. Arviointi jakaantuu kahteen eri osaan: 5.1. yksilötehtäviin sekä 5.2. haastatteluihin ja ryhmätehtäviin. Niissä arvioidaan hakijan soveltuvuutta pelastajaopiskelijaksi ja pelastajan tehtäviin.
Hakija valitsee sähköisessä hakulomakkeessa, hakeutuuko hän ensisijaisesti suomen- vai ruotsinkielisiin opintoihin. Soveltuvuusarvioinnin testit suoritetaan ensisijaisesti valitulla kielellä.
5.1 Yksilötehtävät
Yksilötehtävät suoritetaan etänä 24.-28.3.2025 välisenä aikana, tarkemmat aikavaihtoehdot ja ajanvarausohjeet ilmoitetaan myöhemmin. Testiaika on noin 2,5 tuntia ja aikavaihtoehtoja on useampia (myös ilta-aika). Hakijalla tulee olla koetta varten oma tietokone tai tabletti, jossa on toimiva kamera, mikrofoni ja nettiyhteys. Kutsun sekä ohjeet saat sähköpostitse antamaasi osoitteeseen. Tarkistathan, että saamasi viesti ei ole ajautunut roskapostiin. Yksilötehtävät ovat karsivia ja niiden perusteella valitaan seuraavaan vaiheeseen osallistuvat hakijat.
Jos hakija ei noudata testitilaisuuden ohjeita ja sääntöjä, voidaan testi keskeyttää tai hylätä.
5.2 Haastattelut ja ryhmätehtävät
Yksilötehtävät läpäisseet hakijat osallistuvat haastatteluihin ja ryhmätehtäviin 7.-11.4.2025 välisenä aikana. Testiaika yhdelle hakijalle on noin puoli päivää. Saat kutsun ja tarkemmat ohjeet sähköpostitse.
Haastattelut ja ryhmätehtävät pidetään Helsingin Pelastuskoululla (Tyynenmerenkatu 1 B, 00220 Helsinki).
Soveltuvuusarvioinnin jälkeen tehdään ehdollinen opiskelijavalinta tuleville pelastajakursseille. Ehdollisesta valinnasta ilmoitetaan 21.-25.4.2025 välisenä aikana.
Ehdollisen valinnan jälkeen Helsingin Pelastuskoulu pyytää Suojelupoliisilta suppean turvallisuusselityksen valituista hakijoista. Ohjeet selvitykseen lähetetään valituille hakijoille erikseen. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes poliisin turvallisuusselvitys on saatu ja hyväksytty.
Lopullinen opiskelijavalinta tehdään, kun turvallisuusselvitykset ovat valmistuneet.
Kaikki hakuun liittyvät kysymykset ensisijaisesti kanslian sähköpostiin:
Toissijaisesti voit soittaa:
koulutuspäällikkö: 09 310 31266
erityissuunnittelija: 09 310 31264
Tutustu testeihin
Lihakuntotestit
Lihaskuntotestit suoritetaan samana päivänä kuin terveystarkastus valitsemassasi testipaikassa. Katso lista testipaikoista. Mallisuoritukset lihaskuntotesteistä: Katso videot lihaskuntotestien mallisuorituksista Pelastusopiston verkkosivuilla.
Cooperin juoksutesti, uinti ja fobia-testit
Testit suoritetaan yhden päivän aikana. Aamupäivällä juostaan Cooperin juoksutesti. Juoksutestin läpäisseet suorittavat loput testit (uinti, fobiat) iltapäivällä. Katso tarkat päivämäärät ja ajat: pelastajatutkinnon hakuohjeesta. Ilmoittautuminen alkaa 29.11.2024 kello 9:00 ja loppuu päättyy perjantaina 10.1.2025 klo 16.00. Ajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä!
Cooperin juoksutestin hyväksytysti suorittaneet saavat testipaikalla ajan uinti- ja fobiatesteihin samalle päivälle.
Kaikki testit ja niiden osasuoritukset ovat karsivia. Katso tarkat pisteytykset testeistä pelastajatutkinnon hakuohjeesta.
-
Penkkipunnerrus
Minimivaatimus 45 kg / 60 s / 25 krt.
-
Istumaan nousu
Minimivaatimus 34 krt / 60 s
-
Käsinkohonta (vastaote)
Minimivaatimus 6 krt
-
Jalkakyykky
Minimivaatimus 45 kg / 60 s / 23 krt
-
Cooperin juoksutesti (12 min)
Minimivaatimus 2800 m
-
Uinti
200m / 4min 45s. Lisäksi esineen nouto vedestä noin 2 metrin syvyydestä (hyväksytty/hylätty)
-
Fobia
Korkean paikan ja suljetun paikan kammo (hyväksytty/hylätty)